Energiezuinige appartementengebouwen

Energiezuinige appartementengebouwen Almere gewild bij starters

Midden in de crisis neemt architect Johan van der Woude optie op een kavel in Almere, waarvoor hij een strandvilla met 12 betaalbare appartementen voor starters gaat ontwerpen. Terwijl hij eraan werkt, komt hij in contact met projectontwikkelaar Casa 23. Ze besluiten het project verder samen aan te pakken en voegen er een doel aan toe: “De appartementen moesten ook duurzaam en energiezuinig worden.”

Het project, dat Strandvilla 1 heet, wordt in 2013 nabij het stadsstrand in Almere-Poort gerealiseerd. Het zal uiteindelijk het eerste van een serie worden. “De duurzaamheid en energiezuinigheid mocht niet van installatietechnische oplossingen komen. Zulke oplossingen zijn relatief duur en wij wilden juist bouwen voor mensen met een kleine portemonnee. Gekscherend zeiden we dat we het gebouw zó goed gingen isoleren dat elke bewoner zijn appartement met een strijkbout zou kunnen verwarmen.”

Duurzaam en betaalbaar

Stadsvilla 1 wordt aangesloten op de stadsverwarming, waarvoor in Almere-Poort restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen wordt benut. De isolatiepanelen komen van RC Panels uit Vriezenveen. “De sandwichpanels halen een RC-waarde van 10. Aan de buitenkant hebben we kurk op laten spuiten, wat vrij uniek is in Nederland. De kurk is restmateriaal van de wijnindustrie.” Kunststof kozijnen pasten ook in het plaatje. De kunststof kozijnen op basis van het TOPLINE profielsysteem van VEKA zijn vervaardigd door Aarnink Kunststof Kozijnen Fabriek in Deventer. “We kozen voor kunststof kozijnen omdat je er geen onderhoud aan hebt en dus geen nieuwe materialen meer hoeft toe te voegen. De lange levensduur was een overweging die ook meespeelde.”

Project bevestigt marktbehoefte

Met Strandvilla 1 werd een EPC van 0,43 gehaald in de tijd dat de EPC-norm nog 0,6 bedroeg. De appartementen werden snel verkocht en in 2014 werd Strandvilla 2 gerealiseerd. Ook voor deze appartementen meldden zich snel kopers. “Dat heeft te maken met de goede prijs-kwaliteitverhouding”, zegt Van der Woude. “Het is een superlocatie en de appartementen waren zeer scherp geprijsd. Wat dat betreft wijkt Almere af van de rest van de Randstad, waar de woningen een stuk duurder zijn.”

Van der Woude kijkt met voldoening terug op de eerste projecten: “Ze bevestigden dat onze filosofie klopt. Er is echt behoefte aan duurzame, energiezuinige woningen.” Inmiddels werkt Van der Woude aan de 6e strandvilla in Almere. Het succes heeft geleid tot nieuwe stappen. “In Den Haag ben ik nu betrokken bij een project van 72 appartementen. Hier werken we o.a. met warmte-koudeopslag en PV-panelen op het dak. Het resultaat is nul op de meter.”

Groeien tegen de stroom in

De vernieuwende projecten zorgden ervoor dat JOHAN architectuur tijdens de crisis groeide. “Het is een eenmansbedrijf, maar ik heb in mijn netwerk specialisten die ik kan inschakelen voor bijvoorbeeld tekenwerk, adviezen, akoestische rapportages en brandveiligheidsrapportages.” In de laatste jaren heeft hij veel ervaring opgedaan met appartementengebouwen. Mooie projecten, maar hij beschouwt het niet als specialisme. Op www.johanarchitectuur.nl vermeldt hij ook diverse andere projecten. Daarnaast is hij betrokken bij De Bakkerij Architect. “Met adviesbureau TenBa BV had ik al twee bakkerijprojecten gedaan. Dat was goed verlopen en daaruit kwam het idee om de samenwerking te formaliseren.” De projecten betreffen vaak bakkerijen met een winkel die in de binnenstedelijke omgeving gevestigd zijn en er ook na renovatie of uitbreiding willen blijven. “Dat is passen en meten. Je moet met veel zaken rekening houden, waaronder wetgeving en bestemmingsplannen. Het betekent ook overleggen met de gemeente. Actief zijn op diverse fronten: mooi om te doen!”

De Konstruktie

Hazenkoog 24d
1822 BS Alkmaar
Telefoon: +31 (0)72 564 48 72
Telefax: +31 (0)72 564 35 38
Email: mail@dekonstruktie.nl
Voeg toe aan adresboek

Over ons

De Konstruktie aan de Hazenkoog 24 D in Alkmaar is – sinds 1993 – dé specialist op het gebied van kozijnen en zonwering in Alkmaar en omgeving. De Konstruktie levert en monteert kunststof-, houten- en aluminium kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien,… [lees verder]

Onze projecten