Jan Regelink, A2 Architekten:

De architect blijft een belangrijke partner’
Minder opdrachten, meer concurrentie. Verrommeling in de bebouwde omgeving, doordat productie en prijs steeds vaker prevaleren boven hoogwaardige vormgeving. Net als zijn collega’s ondervindt Jan Regelink, architect BNA en werkzaam bij A2 Architekten in Apeldoorn, de gevolgen van de crisis. Hij ziet de toekomst echter niet somber in. “De architect blijft een belangrijke partner in bouwprojecten. Als hij maar vasthoudt aan zijn vakmanschap en zijn onafhankelijkheid.”

In de branche doen zich verschuivingen voor. “Grote architectenbureaus met overcapaciteit concurreren steeds feller op projecten waar wij als middelgroot bureau het traditioneel van moeten hebben. Doordat grote bureaus inkrimpen, ontstaan er aan de andere zijde veel eenmansbedrijven die ook graag hun boterham willen verdienen. Logische ontwikkelingen die ons wel aan het denken zetten.”

Focus: totale kwaliteit

A2 Architekten realiseert projecten waarin functionele, ruimtelijke en esthetische kwaliteiten samengaan. Met deze ‘totale kwaliteit’ ziet Regelink het in deze tijd nogal eens misgaan. Hij geeft enkele voorbeelden uit de praktijk: “Een raam dat in een gevel is geplaatst, zonder dat rekening is gehouden met het effect aan de buitenzijde. Of een catalogushuis – rijtjeshuis – dat op een hoeklocatie wordt geplaatst. Terwijl je daar twee voorgevels nodig hebt.” De lobby voor het afschaffen van de welstand: ook een teken aan de wand. Regelink legt zich er niet bij neer. “We leggen mensen uit wat de meerwaarde van een architect is.”

Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan hoogwaardige vormgeving. Maar het rekensommetje wordt nogal eens

te simpel gemaakt. “Mensen die een huis willen bouwen, denken vaak: als we de architect uitsparen, houden we geld over voor de keuken. Maar als je maar met één aannemer praat omdat die ook voor het ontwerp zorgt, is het de vraag of je goedkoper uit bent. Terwijl een architect voor jou niet alleen het ontwerp maakt, maar ook offertes bij meerdere aannemers opvraagt en vergelijkt. Daarnaast heeft een onder architectuur gebouwd woonhuis of pand een blijvende meerwaarde. Een goede architect verdient zichzelf dus terug.”

Deskundige, onafhankelijke adviseur

Een ander cruciaal punt is de onafhankelijkheid. . “Er zijn bijvoorbeeld veel deskundigen op het gebied van duurzame oplossingen. Deze partijen hebben meestal ook een direct commercieel belang. Een architect heeft kennis van zaken én is onafhankelijk. Hij geeft de opdrachtgever objectief advies en kan met alle belanghebbenden in een proces communiceren.” A2 Architekten volgt de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. “Recentelijk hebben we voor een zakelijke opdrachtgever een duurzaam project gerealiseerd: een zeer bijzonder kantoorpand in Apeldoorn.”

Regelink besluit: “Juist in deze tijd van financiële krapte kunnen wij ons vakmanschap bewijzen door met creatieve oplossingen binnen het budget meerwaarde te realiseren. Er zijn dan ook nog veel opdrachtgevers die vertrouwen houden in de architect.”

Wilt u meer informatie over A2 Architekten? Kijk dan op de website:
www.a2architekten.nl

De Konstruktie

Hazenkoog 24d
1822 BS Alkmaar
Telefoon: +31 (0)72 564 48 72
Telefax: +31 (0)72 564 35 38
Email: mail@dekonstruktie.nl
Voeg toe aan adresboek

Over ons

De Konstruktie aan de Hazenkoog 24 D in Alkmaar is – sinds 1993 – dé specialist op het gebied van kozijnen en zonwering in Alkmaar en omgeving. De Konstruktie levert en monteert kunststof-, houten- en aluminium kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien,… [lees verder]

Onze projecten