Generatiebestendig bouwen met een energiebesparend concept

Op 26 oktober jl. vond in Heerde de officiële opening plaats van een generatiebestendige modelwoning. Woningcorporaties, beleggers, projectontwikkelaars en particulieren hebben er al belangstelling voor getoond. André Lageweg, directeur van Van den Berg Bouwkundigen, begrijpt dat goed. “Dit concept geeft antwoord op alle actuele vragen in de woningmarkt.”

Van den Berg Bouwkundigen maakt deel uit van de Van den Berg Groep. Deze landelijk opererende organisatie heeft drie specialismen in huis: architecten, bouwkundigen en adviseurs. “Dit concept is een eigen initiatief van onze adviestak. We wilden een generatieproof concept ontwikkelen dat mee kan groeien en krimpen met elke levensfase.”

Geen rijtjeshuis
Lageweg vond marktpartijen bereid om in het project te participeren, waaronder constructeur Alferink en Van Schieveen te Zwolle, bouwbedrijf Kroes en Co te Genemuiden, technisch installatiebedrijf Kooiker te Staphorst en Aarnink Kunststoframen te Deventer. “Gezamenlijk hebben we de specificaties uitgewerkt. Vervolgens hebben we de woning aangeboden aan woningstichting Triada in Heerde. Aan de Eperweg in Heerde, tegenover het kantoor van Triada, is de modelwoning in drie weken gebouwd.”
Wat maakt dit concept generatieproof? “De woning heeft een slaapkamer en een badkamer op de begane grond. Daarnaast is er een royale hal, een woonkamer en een bijkeuken.” Deze basisvorm is ideaal voor zowel starters als senioren. “Uitvoering als eengezinswoning is ook mogelijk. Op de verdieping kunnen drie slaapkamers worden gerealiseerd.” Het concept kan bovendien de leefbaarheid bevorderen. “Je kan een mix van generaties in een wijk of buurt huisvesten.”
De woning biedt een alternatief voor het traditionele rijtjeshuis. “Bewoners hebben privacy, doordat de woningen op een andere manier worden geschakeld. De beschikbare ruimte wordt optimaal benut; op 170 m2 is ook nog plaats voor twee auto’s, een voortuintje en een terras.”

Duurzaam en onderhoudsarm
Bij de ontwikkeling van het concept was duurzaamheid een belangrijke eis. “De woning heeft energielabel A+ en haalt een EPC-waarde van 0,38.” De woning is voorzien van driedubbel glas en heeft een individuele warmtepomp en vloer- en wandverwarming. In de kunststof kozijnen zijn VEKA profielsystemen toegepast. “Het is een onderhoudsarme woning. En energiezuinig: ten opzichte van woningen met dezelfde inhoud zullen de energielasten minstens 50% lager zijn.”
De bouw geschiedt met hoogwaardige prefab elementen en vergt slechts drie weken. “Zeker voor een woningcorporatie is dat erg interessant. Nieuwe huurders hoeven maar een korte tijd te overbruggen. Het beslag op de openbare ruimte blijft beperkt; de bouwactiviteiten zullen nauwelijks overlast veroorzaken.” Belangstellenden kunnen de modelwoning bezichtigen; men kan een afspraak maken via de Van den Berg Groep. Bij een bezichtiging zal Lageweg beslist wijzen op nóg een voordeel: “Met dit concept kunnen we woningen tegen een zeer concurrerende prijs aanbieden!”

De Konstruktie

Hazenkoog 24d
1822 BS Alkmaar
Telefoon: +31 (0)72 564 48 72
Telefax: +31 (0)72 564 35 38
Email: mail@dekonstruktie.nl
Voeg toe aan adresboek

Over ons

De Konstruktie aan de Hazenkoog 24 D in Alkmaar is – sinds 1993 – dé specialist op het gebied van kozijnen en zonwering in Alkmaar en omgeving. De Konstruktie levert en monteert kunststof-, houten- en aluminium kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien,… [lees verder]

Onze projecten